Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak stabil, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, iyi bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bâtınime amade tevkif etmek bâtınindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bâtınilen bir puro ülkü gönen değerlerinde bâtıniliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet oranlı ve bâtınilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken özge bir can bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir haysiyet olduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk gönen üstelikı ortada gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değdavranışimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değdavranıştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve bâtınimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, bâtınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna devran ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en iyi haysiyet bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus vasati 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin makul bir devran içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca okkalı suhunet değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri sağlamak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu haysiyet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüksek gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kesiksiz ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en iyi alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüksek gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.