Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman parçaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak yıkılmaz, esnek ve yumuşak bir kuruluşda olmalı, oflaz bir aromaya ve rabıtalı yanmayı esenlayacak üstıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mürtefi miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer gerçek bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız eğlence yada zevk maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya yaklaştırmak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için gayet muvafık ve bağırsakilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir zat bu nem değerinin puroya efsus edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değsorunimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değsoruntirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna saat ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en elleme fehamet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız özdek yaklaşık 6 kamer içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belirli bir saat içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca aşkın alev değsorunimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti tedarik etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu fehamet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en elleme tutum olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.